Olvasmányajánló nyárra

bsuszter képe

Kedves 5.a osztályos tanuló!

El kell olvasnod nyáron legalább egy általad választott könyvet, amiről szeptemberben egy maximum 3 perces szóbeli könyvajánlót tartasz. Szeptemberben értékelem (ez lesz az első jegyed irodalomból)

Azért ilyen hosszú a lista, hogy mindenki tudjon magának megfelelő könyvet választani. A lista csak ajánló: mást is olvashatsz. 

A lényeg, hogy te válaszd és örömmel olvasd!

A jövő tanévben közös olvasmányélményünk Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk és Bálint Ágnes: Szeleburdi család regénye lesz. Ezt együtt fogjuk megbeszélni, tehát a tanév során kell majd elolvasni. Nagyon szeretném, ha nyáron ti választanátok ki, hogy mit olvasnátok szívesen.

Feladat: legalább egy (minél több annál jobb) regényt olvass el az alábbi listából, de választhatsz más könyvet is!

1. Készülj fel egy legfeljebb 3 perces beszámolóra, aminek a célja, hogy bemutasd a könyvedet, és csinálj kedvet a többieknek az elolvasásához! Főleg az olvasmányélményeidre leszek kíváncsi, PPT-vel is segítheted az előadásod.

A választást ezzel a listával próbálom megkönnyíteni. Más könyvet is választhatsz, ha kedvet csinálsz hozzá, én is el fogom olvasni. 

Sachar, Louis:Bradley, az osztály réme

Bradley-ről mindent elmond, hogy nem csak az osztály, de egyenesen az iskola réme. Mindent elkövet, hogy ez így is maradjon. Sikerülhet neki? Ha a barátságról szeretnél könyvet olvasni, akkor ezt válaszd!

Kästner: A repülő osztály, A két Lotti, Emil és a detektívek, Május 35

Színdarabra készül az osztály; Családegyesítés iker módra; Nyomozás a pénz után; Május 35-én bármi megtörténhet

Békés Pál: Kétbalkezes varázsló

Még Harry Potter sehol sem volt, amikor Békés Pál varázslói már varázslóiskolába jártak. Egy ügyetlen varázslónak nem könnyű az élete. Őt egy lakótelepre utalják ki. Itt aztán nincs varázslat. Gondolja ő…

Békés Pál: A Bölcs Hiánypótló

Mit csinál a Hiánypótló? És ő pótolható? Egy mesében kell valaki, akitől félhetünk. Meg is jelenik a színen a félelmetes bödöncsalád.

Ende: Momo

Fantáziavilág, szürke urak, időrablók. Azért jöttek, hogy elvegyék az emberektől az időt. No de itt van Momo!

Kinney: Egy ropi naplója

Greg Heffley? Fogalom!

May: Az Ezüst-tó kincse

Igazi indiánregény. Ennyi elég is, hogy elolvasd.

Nógrádi Gábor: Petepite

Szerepcsere. Mit szólnál, ha úgy ébrednél, hogy apukád bőrébe bújtál? Mehetsz dolgozni apa munkahelyére. De apa mennyire lesz vállalható az iskolában?

Nógrádi Gábor: Mami, nézz rám!

Egy elkényeztetett városi lány karácsonykor egy olyan tanyán, ahol nincs telefon, fűtés? El tudod ezt képzelni? A történet segít.

Nógrádi Gábor: Hogyan neveljünk?

Rowling: Harry Potter kötetek

Úgy szeretem ezt az idézetet a Harry Potterből: „Én nem mondom meg, hogyan csináld. De adok neked egy jó tanácsot: azt csináld, amihez legjobban értesz.”

Böszörményi Gyula: Gergő könyvek

Ez is a fantáziavilágban játszódik, tündérekkel, gyerekekkel. Ami különlegessé teszi, hogy a magyar mondavilág szereplői bukkannak fel Budapesten, például a metróban. Táltosok, sámánok, lidércek. No és Gergő meg Zsófi.

Baum: Oz, a nagy varázsló

A madárijesztőnek észre, a Bádogembernek szívre, az Oroszlánnak bátorságra van szüksége. De hiszen tudjátok. Na de olvastátok már?

Darvasi László: Trapiti

Egy mese, ahol a farkas nem akarja megenni Piroskát. Kavicsvár végveszélyben! Olvasd el, és megtanulsz trapitizni!

Darvasi László: Trapiti és a borzasztó nyúl

Fombelle, Timothée de: Ágrólszakadt Tóbiás

Tóbiás egy kisfiú. Tóbiás egy fán él. Tóbiás nincs 2 milliméter magas. És nagy bajban van. Indulhat a kaland!

Gion Nándor: Postarablók

Régen, ha beszabadultál volna egy telefonközpontba, olyan érzésed lehetett, hogy az FBI-nak dolgozol. Bárkinek a telefonbeszélgetésébe bele tudnál hallgatni. Hallgatózzunk? Vagy raboljunk ki egy postát?

Mándy Iván: Csutak színre lép

Szóval Csutak színre lép. És éli a nagyvárosi kiskamaszok hétköznapi életét. A kiskamaszok élete tényleg hétköznapi? Nem éppen.

Porter, Eleanor: Az élet játéka

Van egy játék, az öröm-játék, ami segít a bajban. Pollyanna ismeri. Ha voltál már szomorú, olvasd el ezt a könyvet!

Wölfel, Ursula: Tűzcipő és Szélsaru

Tim az osztályban a legkövérebb és a legkisebb. Nagyon szomorú e miatt. Tényleg szomorkodnia kellene?

Coville, Bruce: Az igazmondó koponya

Ha állandóan hazudozol, nem szerencsés, ha hozzád kerül az igazmondó koponya. Vagy mégis?

Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen

„hiába minden hacacáré, | mégsem leszek a Paca cáré!”

Cécile Aubry: Belle és Sebastien

Egy kisfiú és egy bernáthegyi kutya története.

Erin Hunter: Harcosok törzse

A harcosok jelen esetben macskák. Olyan macskák, akik a vadonban élnek, egymással harcolnak az élelemért, és közös bennük, hogy lenézik a házimacskákat. Aztán persze egyszer csak megjelenik egy házimacska az erdőben…

Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták

„Kicsit” furcsa család kalandjai. És persze rengeteg állat körülöttük.

Berg Judit: Rumini

Erről már biztosan hallottatok. Egeres-kalózos, kardos-kalandos.

Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai

Ismeritek a kerítéses jelenetet? Hogy lehet egy kerítésfestést megúszni úgy, hogy még keressen is rajta az ember? Tom tudja. Ráadásul úgy, hogy akiket rászedett, még hálásak is neki.

Marc Cheverton: Szörnyek inváziója - Egy nem hivatalos Minecraft-kaland

Szörnyveszély! Mi történik, ha élő emberként belecsöppentél a virtuális Minecraft világba? Rá kell döbbenned, hogy az ütés itt fáj, a malac meg keservesen visít. Meg kellene akadályozni, hogy a creeperek kijussanak a mi világunkba!

Silvana De Mari: Az utolsó tünde

Találkozik egymással az utolsó tünde és az utolsó sárkány. Sorsuk meg van írva egy falra vésett jóslatban. Vajon azért történnek a dolgok úgy, ahogy történnek, mert az van a jóslatban, vagy azért, mert úgy kell történniük és ezt írja meg a jóslat?

Tasnádi István: A kőmajmok háza

Két fiú története, akiket 30 év választ el egymástól, sorsukban mégis van valami titokzatos kapcsolat. Egyiküket asztma gyötri. Rejtély rejtély hátán. És miért verték le a kőmajmokat a házfalról a tűzoltók?

Tags: 

Fájl: